Mogelijke klachten
hoofdpijn
Een beperking in de mobiliteit van de hoge nek (HCFS) kan leiden tot hoofdpijn. Het gaat hierbij niet alleen over nekgerelateerde (cervicogene) hoofdpijn, ook (chronische) spierspanningshoofdpijn ((Chronic) Tension- Type Headache (CTTH)), bepaalde vormen van migraine en mogelijk zelfs cluster hoofdpijn.
nekpijn
Dat spreekt voor zich. De mobiliteit van C1-C2 is goed voor ongeveer 30% van de totale beweeglijkheid van de nek. Een beperking kan leiden tot een verstoring in het draaien van de nek en dat kan met pijn gepaard gaan. Een dergelijke beperking in de nek kan echter ook bestaan zonder enige pijn in de nek of gevoel van bewegingsbeperking. Het lijkt helemaal geen klachten te geven. Maar het kan dan dus toch verantwoordelijk zijn voor langdurige/terugkerende klachten ‘op afstand’, bijvoorbeeld in de lage rug, ver van de bron.
duizeligheid/onevenwichtigheid
Als je met een nek gaat bewegen waarin een duidelijke ‘mobiliteitsfout zit’ (C1 kan t.o.v. C2 geen 35 graden maar slechts 10 graden linksom draaien en C1 staat bv. scheef naar links) dan zal ook de informatie vanuit de diverse sensoren vanuit spieren en gewrichtskapsel richting het brein (o.a. naar het gebied dat zich met evenwicht bezig houdt, het vestibulaire systeem) verstoord doorgegeven worden. Hoe kan dan het vestibulaire systeem op verkeerd binnen komende informatie weer de juiste prikkels afgeven om ons evenwicht te handhaven en goed georiënteerd te blijven op de ruimte om ons heen? Dat verklaart zo dus dat je door een wat abrupte bewegingen met de nek/het hoofd neigt te vallen, maar ook dat je bij omdraaien in bed duizeligheidsklachten kan hebben, of niet goed op één been kunt staan, of meer moeite hebben om zonder zijwieltjes te leren fietsen of over een evenwichtsbalk te lopen.
klachten bij PCS/hersenschudding/whiplash
Bij een hersenschudding krijgt het hoofd meestal een harde, onverwachte klap of stoot. Dan krijgt de nek dus ook altijd een onverhoedse, geforceerde beweging te verduren. Heel vaak blijkt er dan meteen iets fout te gaan in de hoge nek met de positie van C1, de eerste nekwervel. Dat wordt niet gezien bij het onderzoek in het ziekenhuis. Meerdere symptomen, beschreven bij PCS, kunnen ook veroorzaakt worden door die verstoring in de hoge nek. Hetzelfde geldt voor een whiplash trauma, ook hierbij maken hoofd en nek een geforceerde beweging, vaak met grote snelheid en kracht, maar soms ook met een kleinere kracht en een toch onverwachte beweging. Ook dan kan het meteen fout gaan zitten in de hoge nek.
pijn in de schouder regio (soms uitstralend in de arm)
Deze klachten zijn vaak het gevolg van beperkingen in de lage nek en hoge rug (C5-6-7-T1-2). Een beperking in de hoge nek heeft ook consequenties voor de belasting in de lagere nek. Daarnaast is er een veronderstelde neurologische koppeling in de wervelkolom steeds 7 niveaus naar beneden. Dus een probleem bij C0-C1 kan schakelen naar C7 en daar beperkingen veroorzaken. Vaak zijn er bij langer bestaande klachten ook beperkingen rond T7 te vinden. De regio T5-T8 heeft ook een (vegetatieve) functie naar de armen. Het gaat dan vaak om klachten van vermoeide armen, moeite om iets boven het hoofd te doen.
rugpijn
Er kan een rugpijn ontstaan van onder naar boven langs de lendenwervelkolom, de regio waar de m. psoas aan de voorzijde van de wervelkolom aanhecht. Bij druk van de vingers op het gebied van de rug waar de pijn gevoeld wordt vindt geen provocatie van de pijn plaats. De pijn wordt vaak gevoeld bij opkomen uit zit of na een (race)fietstocht, of langere wandeltocht, hardlopen. Opstaan uit bed is meestal niet zo’n probleem, de spier is na de nachtrust minder gespannen. In de loop van de dag neemt de klacht vaak toe door oplopende spanning van de spier. Door een aanhoudende hoge spanning van de m. psoas zal ook de druk van de wervels onderling op elkaar en dus ook de druk op de tussenwervelschijf voortdurend verhoogd zijn. Discopathie en een hernia van de discus kunnen op termijn optreden met alle pijngevolgen van dien. Languit op de rug liggen (meer spanning van de spier) wordt als onaangenaam ervaren.
buikpijn
Een voortdurende hoge spanning van een spier leidt tot pijnlijkheid van die spier. Zo kan er dus ook pijn in de buik ontstaan als de psoas voortdurend gespannen is. Deze pijn zit soms lateraal in de buik, maar kan eveneens bij de navel zitten. De pijn is vaak op onverklaarbare wijze wisselend van karakter. Na intensiever gebruik van de m. psoas (wandelen, hard lopen, buikspieroefeningen met de voeten los van de grond, racefietsen met de voeten aan de pedalen gefixeerd) kan de pijn erger worden. Gaan zitten of liggen met opgetrokken benen doet de pijn vaak afnemen. Languit op de rug/buik liggen is meestal niet de favoriete houding. Bij medisch onderzoek (echografie, colonoscopie, MRI, bloedonderzoek) is bij deze vorm van buikpijn niets afwijkends te vinden en wordt het geregeld een spastisch colon genoemd of IBS (Irritated Bowel Syndrom) of PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). De stoelgang is echter meestal niet gestoord.
liespijn
Gezien de ligging van de spier en de aanhechting diep in de lies aan de trochantor minor is dit op zich een vanzelfsprekendheid. Vaak wordt het heffen van het been (broek aantrekken) aan een kant als lastiger/pijnlijker ervaren.
pijn in bekken, bil, been, knie
Een voortdurend verhoogde spanning van de psoas kan leiden tot een verwringing en blokkering van het bekken (SI-)gewricht. Dat leidt vrijwel altijd tot verhoogde spanning van de m. iliacus, een spier aan de binnenkant van het darmbeen. Deze spier heeft zijn aanhechting, samen met de psoas, op het zelfde punt op het bovenbeen. De spieren zelf kunnen dus verantwoordelijk zijn voor pijn, maar ook door druk van deze spieren op zenuwen kan pijn ontstaan in de bil, in diverse gebieden van het bovenbeen (buitenkant, voorkant, achterkant en binnenkant). Ook bij de knie kan er een pijn ontstaan die niet direct gerelateerd is van het belasten van de knie. Onderzoek van de knie levert geen eenduidig beeld op. Door voelen/palperen in de buik is de verhoogde spanning van zowel de m. iliacus en de m. psoas goed in kaart te brengen.
ontwikkelingsproblemen bij baby’s en kinderen
lees hiervoor de tekst onder “B.A.A.T®-methode”: baby’s en kinderen
Wil je een analyse van je klachten?
Maak dan een afspraak.
Openingstijden
Dinsdag | 13:00 - 18:00 |
Woensdag | 09:00 - 14:00 |
Donderdag | 13:00 - 18:00 |